גידול הידרופוני ביתי ומסחרי משנה את העולם

גידול הידרופוני ביתי ומסחרי משנה את העולם

באופן עקרוני, צמחים לא זקוקים להרבה כדי לצמוח. הם יכולים להתקיים על בסיס שילוב מינימלי של מים, אור שמש, פחמן דו חמצני וחומרים מזינים שמצויים באדמה. בכוחם של צמחים להפוך את אור השמש לאנרגיה כימית ולהטעין את הצמחים בחד הסוכר (גלוקוז) כך שהם יגדלו וישמרו על עצמם וביחד עם הפחמן הדו חמצני נוצר תהליך המוכר לנו בשם פוטוסינתזה. כדי שתתרחש פוטוסינתזה הצמח צריך גישה למינרלים מסוימים, במיוחד לחנקן, אשלגן וזרחן. מינרלים אלו מצויים פעמים רבות כבר בקרקע באופן טבעי ואם לא אז בהחלט ניתן להוסיפם לאדמה באופן מלאכותי. וזה בדיוק הבסיס לגידולי הידרופוני ביתי או מסחרי – כל האלמנטים הבסיסיים שמנינו כאן חייבים להתקיים כדי שהצמחים ההידרופוניים ישגשגו. ומה שהצמחים לא מקבלים באופן טבעי מהקעקע (חומרים מזינים שקיימים כבר בקרקע) או מהשמיים (אור שמש), נספק להם באופן מלאכותי. יש שפע של מערכות הידרופוניות הן עבור גידול הידרופוני ביתי והן עבור גידול הידרופוני מסחרי, אך רובן כולן מבוססות על האלמנטים והתהליכים שסקרנו כאן ובלעדיהם לא יוכלו לצמוח. אבל רגע, למה בכלל לעבור לחקלאות הידרופונית? אם אנחנו בעצם מספקים לצמחים את מה שנחוץ להם על מנת לגדול באופן מלאכותי אז למה בכלל לעבור לגידולים הידרופוניים? אחרי הכול אנשים גידלו ועדיין מגדלים את המזון שלהם בקרקע ועד עכשיו הכול היה בסדר. כך זה כבר אלפי שנים, למה צריך לשנות? אז זהו שחקלאות הידרופונית מציגה מספר יתרונות שלא ניתן למצוא אותם בגידולים המסורתיים בקרקע. השמועה על היתרונות הללו התפשטה כמו שריפה בשדה קוצים (שדה שגדל בקרקע כמובן😊) וכעת עוד ועוד אנשים ואף גופים מסחריים עוברים לשיטת הגידול ההידרופונית. כך למשל, הידרופוניקה מעניקה לנו את האפשרות לגדל מזון במקומות שבהן חקלאות מסורתית היא בלתי אפשרית. אזורים עם אקלים צחיח כמו ישראל או אריזונה למשל יכולים להניב הרבה משיטת גידול זו שאינה תלויה באקלים הטבעי. ואכן בישראל יש לא מעט גננים הידרופוניים שמצליחים לגדל מיני גידולים שלא יכולים לגדול באקלים הארץ-ישראלי הטבעי. בנוסף, חקלאות הידרו מאפשרת חקלאות אורבנית. כלומר, אנשים שרוצים לגדל מיני צמחים אך חסרים את הקרקע הזמינה מאחר ומדובר בעיר צפופה יכולים לגדל בשיטה זו. זה קורה כי גידולים הידרופוניים יכולים לגדול לגובה ואינם דורשים שדה נרחב וקרקע גדולה זמינה. למעשה אין כל צורך בקרקע בכלל. בטוקיו למשל שיטת הגידול ההידרופונית החלה להחליף את החקלאות המסורתית. בברמודה, אי שסובל מהעדר בקרקע זמינה לחקלאות, פנו למערכות הידרו, אשר דורשות כ-20% פחות מקום מגידולים מסורתיים. כל אלו מאפשרים לאזרחי האיים, ביפן או בברמודה, ליהנות מתוצרת חקלאית מקומית וטרייה מבלי להיות תלויים בייבוא או בזמינותן של קרקעות. כמו כן, מקומות שבהם אין יותר מדי שמש טבעית יכולים אף הם ליהנות מהשיטה ההידרופונית. לדוגמה, אלסקה או רוסיה, שסובלות מעונות גידול קצרות מאוד (קור והעדר שמש) משתמשות בחממות הידרופוניות כדי לשלוט בטמפרטורות ובכמות התאורה. גידול הידרופוני ביתי ומסחרי משנה את העולם שמסביבנו ונראה שאנחנו רק בתחילת הדרך...

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *