גידול מלפפון – המדריך המלא לגידול מוצלח בבית
גידול מלפפונים הוא אחת החוויות המתגמלות ביותר שתוכלו לחוות בגינה הביתית. אין כמו התחושה של קטיפת מלפפון טרי, פריך ועסיסי שגידלתם במו ידיכם! בין אם יש לכם גינה רחבת ידיים או רק אדנית קטנה במרפסת, גידול מלפפונים הוא אפשרי, מהנה ולא מסובך במיוחד. במאמר הזה אשתף אתכם בכל מה שאתם צריכים לדעת כדי להצליח בגידול מלפפונים טעימים ובריאים, החל מהכנת הקרקע, דרך הטיפול השוטף ועד לקטיף המיוחל. אז בואו נצא למסע!
בחירת הזן המתאים
לפני שמתחילים בגידול, חשוב לבחור את הזן המתאים לצרכים ולתנאים שלכם. בישראל קיימים מספר זנים פופולריים של מלפפונים:
מלפפון בית אלפא – זן ישראלי ותיק ואהוב, המתאים במיוחד לאקלים שלנו. הפירות קצרים יחסית (15-18 ס"מ), בעלי עור ירוק כהה וטעם מעולה.
מלפפון דלפק – פירות ארוכים יותר (20-25 ס"מ), עם קליפה דקה וטעם עדין. מתאים במיוחד לאכילה טרייה בסלט.
מיני-מלפפון (או "מלפפוני קוקטייל") – זנים קטנים במיוחד, המתאימים לגידול באדניות ולאכילה שלמה ללא חיתוך. אלה מעולים למרפסות ולמקומות עם מעט מקום.
מלפפוני חמוץ – זנים המיועדים במיוחד להכנת מלפפונים חמוצים, בעלי קליפה דקה וגודל קטן יחסית.
עונת הזריעה המומלצת
מלפפונים אוהבים חום, אך לא חום קיצוני. בישראל, העונות האידיאליות לזריעת מלפפונים הן:
אביב: מרץ עד אמצע מאי – זוהי העונה המועדפת לזריעה, כאשר הקרקע מתחממת אך עדיין לא הגיע החום הקיצוני של הקיץ.
סתיו: ספטמבר עד אוקטובר – עונה נהדרת נוספת, כאשר החום מתמתן אך עדיין מספיק חם לגידול מוצלח.
בקיץ הישראלי החם (יוני-אוגוסט), גידול מלפפונים עלול להיות מאתגר יותר בשל החום הקיצוני והיובש, ובחורף (דצמבר-פברואר) קר מדי עבורם אלא אם כן מגדלים בחממה או בסביבה מוגנת.
הכנת הקרקע
מלפפונים, כמו רבים מבני משפחת הדלועיים, הם צמחים "רעבתניים" הדורשים קרקע פורייה ומזינה. הנה כיצד להכין את הקרקע האידיאלית:
בגינה:
בחרו מקום עם שמש מלאה (לפחות 6-8 שעות ביום) ואדמה מנוקזת היטב.
חפרו את האדמה לעומק של לפחות 30 ס"מ, ופוררו רגבים גדולים.
הוסיפו קומפוסט בכמות נדיבה – לפחות 5-10 ליטרים למטר רבוע, ערבבו היטב עם האדמה המקומית.
אם הקרקע שלכם חמוצה, שקלו להוסיף מעט סיד חקלאי. מלפפונים מעדיפים קרקע עם רמת חומציות נייטרלית עד מעט בסיסית (pH 6.0-7.0).
אפשר להוסיף גם דשן אורגני איטי שחרור כמו קמח עצמות או קמח דם לפני הזריעה.
באדנית:
בחרו אדנית גדולה ועמוקה ככל האפשר – לפחות 40 ס"מ עומק ו-30-40 ס"מ רוחב לכל צמח.
ודאו שיש חורי ניקוז טובים בתחתית האדנית.
הכינו תערובת שתילה איכותית: 60% אדמת גן, 30% קומפוסט בשל, ו-10% פרלייט או ורמיקוליט לשיפור הניקוז.
אפשר גם לקנות תערובת שתילה מוכנה לירקות, אך כדאי להעשיר אותה בקומפוסט נוסף.
זריעה ושתילה
ישנן שתי דרכים להתחיל את גידול המלפפונים שלכם:
זריעה ישירה:
זרעו 2-3 זרעים בכל גומה בעומק של כ-2 ס"מ. השאירו מרחק של לפחות 40-50 ס"מ בין גומה לגומה.
לאחר הנביטה, דללו והשאירו את הנבט החזק ביותר בכל גומה.
הזרעים ינבטו בדרך כלל תוך 5-10 ימים, תלוי בטמפרטורת הקרקע.
שתילת שתילים:
אפשר לקנות שתילי מלפפון מוכנים במשתלה, או להנביט זרעים בתוך הבית 3-4 שבועות לפני השתילה המתוכננת.
כאשר שותלים שתילים, יש להקפיד לא לפגוע בשורשים העדינים ולהשקות מיד לאחר השתילה.
אישית, אני מעדיף להתחיל בשתילים כשאני מגדל באדניות, וזריעה ישירה בגינה. שתילים נותנים יתרון של כשבועיים-שלושה בזמן הגידול ומגדילים את סיכויי ההצלחה באדניות.
השקיה נכונה
מלפפונים אוהבים מים, והם מורכבים מכ-95% מים! השקיה נכונה היא קריטית להצלחת הגידול:
הקפידו שהאדמה תהיה לחה באופן קבוע, אך לא רטובה מדי או בוצית. מלפפונים רגישים הן ליובש והן להצפה.
בימים חמים, ייתכן שתצטרכו להשקות פעם ביום. בימים נוחים יותר, פעם ביומיים-שלושה עשויה להספיק.
השקיה אידיאלית היא בטפטפות או בצינור טפטוף, המספקים מים ישירות לקרקע מבלי להרטיב את העלים. הרטבת העלים עלולה לעודד מחלות פטרייתיות.
מומלץ להשקות בבוקר או אחר הצהריים המאוחרים, ולא בשעות החום או בלילה.
שכבת חיפוי (מאלץ') סביב בסיס הצמחים – כמו קש, עלים יבשים או חיפוי אורגני אחר – תעזור לשמור על לחות הקרקע ותפחית את תדירות ההשקיה הנדרשת.
תמיכה לצמיחה אנכית
אחד הטריקים החשובים ביותר לגידול מלפפונים מוצלח, במיוחד במקום מוגבל, הוא לספק להם תמיכה לצמיחה אנכית:
מלפפונים הם מטפסים טבעיים בעלי קנוקנות שמחפשות במה להיאחז.
תמיכה אנכית חוסכת מקום, משפרת את זרימת האוויר סביב הצמחים (מה שמפחית מחלות), מקלה על גילוי והרחקת מזיקים, ומונעת מהפירות לשכב על הקרקע (מה שעלול לגרום לריקבון).
אפשרויות תמיכה כוללות:
סולם: הכינו סולם פשוט מקרשים או מקלות במבוק.
רשת: רשת גינון עם חורים של 10-15 ס"מ מתאימה נהדר. קשרו אותה לעמודים או למסגרת.
תמיכות טיפי: הצבת 3-4 מוטות באלכסון ליצירת מבנה דמוי אוהל אינדיאני.
חוטים או חבלים: בגידול באדנית גבוהה, אפשר למתוח חוטים מהאדנית אל נקודת עיגון גבוהה יותר.
הדריכו בעדינות את הגבעולים הצעירים לכיוון התמיכה בימים הראשונים. לאחר מכן, הקנוקנות יעשו את רוב העבודה בעצמן.
דישון וטיפוח
כדי לקבל יבול מלפפונים שופע, הצמחים זקוקים להזנה קבועה:
החל מהופעת הפרחים הראשונים, דשנו את הצמחים אחת לשבועיים-שלושה.
אפשר להשתמש בדשן אורגני נוזלי כמו תה קומפוסט, או בדשן מסחרי מאוזן לירקות (למשל 10-10-10).
בעונת הגידול העיקרית, מלפפונים נהנים מדשן עשיר מעט יותר בזרחן ואשלגן (כמו 5-10-10), המעודדים פריחה וייצור פירות.
הימנעו מדישון יתר, שעלול לגרום לצמיחת עלים מופרזת על חשבון הפירות.
גיזום עדין יכול לשפר את היבול: הסירו ענפים צדדיים נמוכים (עד גובה 30 ס"מ מהקרקע) כדי לשפר את זרימת האוויר ולהפחית את הסיכון למחלות.
טיפול במזיקים ומחלות
מלפפונים, לצערנו, חביבים לא רק עלינו אלא גם על מגוון מזיקים ומחלות:
מזיקים שכיחים:
כנימות עלה: חרקים קטנים וירוקים המתקבצים בתחתית העלים ומוצצים את מיץ הצמח. ריסוס בתמיסת סבון כלים עדין (כף לליטר מים) יכול לעזור.
אקריות אדומות: בקושי נראות לעין, אך משאירות כתמים וקורים על העלים. אוהבות תנאים יבשים וחמים. ריסוס במים עוזר להרחיק אותן, וכך גם תמיסות סבון.
זחלי עש: אוכלים את העלים ולפעמים גם את הפירות. ניתן להסיר אותם ידנית או להשתמש בתכשיר ביולוגי על בסיס בצילוס תורינגיינסיס.
מחלות נפוצות:
קימחון: אבקה לבנה על העלים, נפוצה בתנאי יובש וחום. ריסוס בתמיסת סודה לשתייה (כפית לליטר מים) או חלב מדולל (1:10 עם מים) יכול לעזור.
כשותית: כתמים צהובים בחלק העליון של העלה ו"פלומה" אפורה-סגולה בתחתית. נפוצה בתנאי לחות גבוהה. הימנעו מהרטבת העלים בהשקיה והקפידו על זרימת אוויר טובה.
ריקבון פרי: לרוב נגרם כאשר הפירות נוגעים בקרקע לחה. גידול אנכי והנחת קש מתחת לפירות שבכל זאת נוגעים בקרקע יעזרו.
הדבר הטוב ביותר הוא מניעה: שמרו על זרימת אוויר טובה, השקו בבסיס הצמח (לא על העלים), הימנעו מצפיפות יתר, ובדקו את הצמחים באופן קבוע לגילוי מוקדם של בעיות.
קטיף ואחסון
אחד הדברים המרגשים ביותר בגידול מלפפונים הוא הקטיף:
מלפפונים גדלים במהירות מפתיעה. בתנאים אופטימליים, פרי יכול להגיע לגודל הרצוי תוך 4-7 ימים מהפריחה!
קטפו מלפפונים כשהם עדיין צעירים ומוצקים. לרוב הזנים, הגודל האידיאלי הוא 12-20 ס"מ, תלוי בזן.
אל תחכו יותר מדי זמן – מלפפונים שנשארים על הגבעול זמן רב מדי יכולים להפוך למרירים, קשים או צהובים.
קטיפה תכופה מעודדת את הצמח לייצר יותר פירות. אל תשאירו פירות בוגרים על הצמח.
השתמשו במספריים או בסכין חדה לקטיף, במקום לתלוש, כדי להימנע מפגיעה בצמח.
לאחסון מיטבי, שמרו את המלפפונים במקרר, עטופים בנייר מגבת או בשקית פלסטיק מחוררת. הם יישארו טריים למשך כשבוע.
טעויות נפוצות שכדאי להימנע מהן
לאחר שנים של גידול מלפפונים, הנה כמה טעויות שלמדתי להימנע מהן:
השקיית יתר: מלפפונים אוהבים מים, אך לא "רגליים רטובות". השקיית יתר גורמת לריקבון שורשים ומחלות.
צפיפות יתר: תנו לצמחים מספיק מרחב! צפיפות יתר מפחיתה את זרימת האוויר ומעודדת מחלות.
חוסר תמיכה: מלפפונים ללא תמיכה מתפשטים על הקרקע, תופסים מקום רב יותר, ופגיעים יותר למחלות ולמזיקים.
זריעה מוקדמת מדי: אל תזרעו כשהקרקע עדיין קרה. הזרעים עלולים להירקב או לנבוט לאט מאוד.
התעלמות מסימני אזהרה: בדקו את הצמחים באופן קבוע. טיפול מוקדם בבעיות מזיקים או מחלות יכול להציל את היבול שלכם.
קטיף מאוחר מדי: מלפפונים גדולים מדי הופכים מרירים וקשים, ומונעים מהצמח לייצר פירות חדשים.
סיכום
גידול מלפפונים הוא חוויה מתגמלת שלא דורשת מומחיות מיוחדת – רק קצת תשומת לב ואהבה. עם האדמה הנכונה, מיקום שטוף שמש, השקיה סדירה ותמיכה טובה, תוכלו ליהנות מיבול שופע של מלפפונים טריים ופריכים לאורך כל עונת הגידול.
זכרו שכל גינה היא שונה וייחודית, וחלק מהכיף בגידול ירקות הוא ההתנסות וההתאמה לתנאים הספציפיים שלכם. אל תתייאשו אם לא הכל מצליח מיד – למדו מהניסיון, התאימו את השיטות שלכם, ובעונה הבאה תהיו כבר מומחים!
אז קדימה – הכינו את האדמה, זרעו את הזרעים, והתכוננו לקטוף את פירות עמלכם. אין דבר טעים יותר ממלפפון שזה עתה נקטף מהגינה שלכם!