קרח נמס

טבעונות יכולה לצמצם את אפקט החממה

יש אנשים שמאמצים את אורח החיים הטבעוני מטעמי חמלה, כבוד ואהבה לבעלי חיים, יש שבוחרים במנות טבעוניות בשל סיבות בריאותיות ויש קבוצה הולכת וגדלה של אנשים שמעדיפים מתכונים טבעוניים ותזונת צמחים על פני מזון מן החי בגלל סיבות אקולוגיות.

כיצד חמלה ובריאות מובילות לאורח חיים טבעוני זה ברור, אך איך אקולוגיה קשורה לטבעונות?

מיד נסביר.

התחממות כדור הארץ על קצה המזלג…

אפקט החממה, שנועד לתאר את תהליך התחממות כדור הארץ, מתרחש כאשר מולקולות של גז המצויות באטמוספירה מונעות את המעבר של חום שפולט כדור הארץ אל החלל. כתוצאה מכך קרינה אינפרה אדומה חוזרת אל כדור הארץ ומביאה להתחממותו.

גזי החממה עליהם מדובר הם: פחמן דו חמצני, חנקן תת חמצני, פחמימה פלואורידית, SF6, כלורו-פלורו-פחממנים וכמובן מתאן – הלא זה הוא הגז שנוצר עקב תהליכי עיכול של בעלי חיים.

משבר האקלים

שינויי האקלים הקיצוניים הם עובדה מוגמרת והם תופסים את תשומת הלב הציבורית יותר ויותר, במיוחד לנוכח המדיניות הרופסת של נשיא ארצות הברית טראמפ בנושא הסביבה ולאור אסונות הטבע שפוקדים את כדור הארץ הקטן שלנו לאחרונה.

זה מאוד נוח להצביע על מישהו אחר זולתנו ולהכתירו כאשם להתחממות כדור הארץ, אבל מגיע יום (והוא מגיע, תאמינו לי, הוא מגיע) שבו כל אחד ואחת צריכים לשאול את עצמם כיצד הם תורמים להתחממות כדור הארץ ומה ניתן לעשות בכדי לצמצמם את העקבות שלנו על הסביבה?.

איש מחמם את כדור הארץ

מסתבר שלבחירות היומיומיות שלנו יש השפעה ישירה על הסביבה

אזרחי העולם צריכים לדעת איזו השפעה יש לבחירות היומיומיות שלהם על בריאות כדור הארץ, כי מסתבר שלמזון שאנחנו בוחרים לאכול יש השפעה מרחיקת לכת על הסביבה.

מה בין הבחירות הקולינריות שלנו לבין ההתחממות הגלובלית?

אתם בטח תוהים איך סנדוויץ' הפסטרמה העסיסי שאכלתם היום בצהריים בגבעתיים משפיע על ההתחממות הגלובלית?

ובכן, החדשות הרעות הן שעל פי ארגון המזון והחקלאות הלאומי בארצות הברית (The Food and Agriculture Organization of the United Nations) "התרומה" של משק החי לפליטת גזי החממה העולמי עולה על זו של התחבורה.

כדי לסבר את האוזן הנה קצת נתונים יבשים המשווים בין הנזק שגורם גידול קטניות לעומת הנזק שנגרם עקב גידול בקר: פליטות הגז של בשר בקר הינן גבוהות פי 250 מאלה שנפלטים בעת גידול קטניות.

פליטות הגזים של עוף וחזיר הינן גבוהות פי 40 מגידול קטניות. אבל יש גם חדשות טובות והן שעל פי מומחים ניתן להפחית עד 80% מפליטת הגזים של חיות המשק אם כל אחד ואחת מאתנו יוותר על מזון מן החי.

אם נבחר במנות ומתכונים טבעוניים אולי נציל את כדור הארץ

אם כולנו נחליט שמעתה אנחנו מכינים רק מתכונים טבעוניים או לפחות צמחוניים נוכל לצמצם משמעותית את פליטת גזי החממה המגיעה מפסולת ופעילות מעיים של חיות למאכל. בנוסף, בצורה כזו גם נפחית את הנזק שהחקלאות גורמת לקרקעות.

מכאן, שבחירה בתזונה טבעונית שאינה כוללת בשר, ביצים וחלב היא הבחירה הטובה ביותר שיכול לעשות אדם על מנת להפחית את הנזק לכדור הארץ ולצמצום הידלדלות המשאבים הטבעיים.

עגבניות

תראו מה קורה בעולם

מעבר לכך שאימוץ אורח חיים טבעוני יכול להביא להפחתת פליטת גזי חממה, לירידה בטמפרטורה העולמית ולירידת גובה הים, לצריכת מזון מן החי יש עוד השלכות. כך למשל, בעוד כ-800 מיליון אנשים סובלים מחוסר ביטחון תזונתי בעולם, 35% מהדגנים בכלל מיועדים להאכלת בקר.

כ-70% מיערות האמזונס הושמדו לצורך גידול בקר. אבל למה להרחיק עד לדרום אמריקה, על פי תחזיות מקומיות פליטת גזי חממה בישראל עתידים לעלות בכ-63% עד שנת 2025 בהשוואה לשנת 2,000. כאשר תסיסה במעיים של חיות אחראית לכ-75% מפליטת המתאן בישראל.

גם אתם יכולים להצטרף לשינוי

למשמע הנתונים האלו אי אפשר שלא לתהות מדוע אנשים לא מאמצים את אורח החיים הטבעוני. אז קודם כל יש בהחלט אנשים ששומעים את הנתונים האלו, מזדעזעים ועוברים לתפריט תזונתי צמחוני או טבעוני, חלק עושים זאת בהדרגה וחלק עוברים ביום אחד.

אולם יש מספר לא מבוטל של אנשים שטרם אימצו את הטבעונות לחיקם ויש לכך כמה סיבות. כך למשל, מעבר לטבעונות, כמו כל שינוי אחר, דורש רכישת הרגלים חדשים. צריך ללמוד להכין מתכונים טבעוניים, להכיר דרכי בישול חדשות, להיחשף לחומרי גלם שטרם הכרנו, להתארגן בצורה שונה לבילויים, לחופשה ולנסיעות לחו"ל, להתמודד עם ביקורת חברתית ואפילו לשנות את האופן שבו אנחנו חולקים את האוכל שלנו עם אחרים.

חששות אלו הם מובנים, אבל מעבר לאורח חיי טבעוני הוא הרבה יותר פשוט ממה שנראה. בוודאי כאן בישראל – ארץ הפלאפל, החומוס, הטחינה, הקטניות ושפע הדגנים, מדינה שבה קיים "אתגר +22", מיזם חברתי מבורך המסייע ותומך באנשים שמעוניינים להתנסות אורח חיים טבעוני.