גידולי הידרו
| | | |

כמה עובדות אלמנטריות על הידרו

בתוך עמי אני יושב. על כן, כאשר הבנתי שעדיין יש כמה אנשים שלא נחשפו לעולם ההידרו, החלטתי לעשות לזה סוף. חשוב להכיר את עולם ההידרופוניקה כי זה אלמנטרי, כפי שנהג לומר יד ימינו של שרלוק הולמס – מר ווטסון.

מערכת הידרופונית

מערכות הידרו למעשה מאפשרות לגדל צמחים ללא אדמה, מה שמנטרל את ההשפעה של בעיות שמגיעות וקשורות בקשר הדוק עם חקלאות מסורתית. לדוגמה, חקלאות הידרופונית מפחיתה את הסיכוי שהצמחים יחשפו למזיקים, לכן הגידולים לא זקוקים לכמות גדולה של קוטלי מזיקים רעילים.

ועל אף שנוצר קישור אסוציאטיבי אוטומטי בין השיטה ההידרופונית לבין ירקות, ניתן בשיטה זו לגדל כמעט כל צמח לרבות: פרחים, עצים, שיחים, פירות, ירקות, עשבי תיבול ועוד.

סוגי מערכות הידרו

אכן, כאשר אומרים הידרופוניקה מתכונים לגידול צמחים במים, אך עם השנים החלו לצוץ מצעים נוספים בהם ניתן לגדל ולמצעים מגוונים אלו יש את אותם היתרונות שטמונים במצע המים.
כך למשל, יש חקלאי הידרו שמעדיפים לעבוד עם מצע של חימר בעוד אחרים מעדיפים דווקא מצע אבנים שמקבע את השורשים למקומם.

יש כמובן עוד סוגים נוספים של מצעים. עם זרימה מתמדת של מים, הצמחים ההידרופוניים נהנים מזרימה קבועה של תמיסת חומרים מזינים, שמגיעים דרך צינורות ייעודיים.

ויתרונות? לא חסר!

גידולי הידרו פירושם שאין הכרח לשתול את הצמחים שלנו באדמה, עם כל הבעייתיות שלה. זה, כאמור, מנטרל חדירת מזיקים שבדרך כלל חיים בתוך באדמה, זה פוטר אותנו מבעיות ניקוז בסוגי אדמה מסוימים ובאקלימים מגוונים וכן פוטר אותנו מבעיית ההצטברות של מלחים באדמה.

כמו כן, חקלאות הידרופונית מאפשרת לנו לגדל צמחים בסביבה שבדרך כלל לא היינו חולמים לגדל בה צמחים: חללים פנימיים, ארונות, מדפים, מחסנים, האנגרים, מכולות ועוד.

יתרה מכך, חקלאים הידרופוניים יכולים ליהנות מיבולים לאורך כל ימות השנה, ללא תלות בעונות השנה ובאקלים. השליטה המוחלטת בסביבה שהיא חלק אינטגרלי מהחקלאות ההידרופונית, מבטלת אף את התלות בגורמים כגון תאורת שמש וטמפרטורות.

הוצאות – כמה עולה לקנות ולתפעל הידרו

כדי ליהנות מסביבה כל כך מבוקרת לגידול דרושה מערכת הידרופונית ומערכות שכאלו מגיעות עם תג מחיר. אנחנו לא מתכוונים ליפות את המציאות, קניה ותפעול של מערכת הידרו דורשים השקעה כספית. ראשית, יש להשקיע במערכת הידרופונית מתאימה. יש שפע של מערכות היום, חלקן מיועדות לחקלאים הידרופוניים מתחילים חלקן מיועדות לחקלאים הידרופוניים מסחריים.

בנוסף, יש אנשים שבונים בעצמם מערכות הידרופוניות, אולם לשם כך צריך ידע, סבלנות וניסיון. שנית, תפעול מערכת הידרו דורשת השקעה. יש לקחת בחשבון את הגידול בהוצאות החשמל – לצורך תאורה מלאכותית, פעולת המשאבות, ויסות טמפרטורה וכו'. זו גם הסיבה שחקלאים הידרופוניים מסחריים מעדיפים לגדל עגבניות למשל, כי עגבניות ממילא נחשבות לירק יקר, ביחס לירקות אחרים.

צמיחה

תנאי גידול

צמחים הגדלים הידרופונית דורשים תנאי גידול מעט שונים מאלו הנדרשים לחקלאות המסורתית. כך לדוגמה, אם רוצים לדאוג לבריאות הצמחים אז יש לספק להם בין 8 ל-10 שעות תאורה ישירה ועוצמתית מדי יום. אם ניקח למשל גידול חסה או תרד כדיי שאלו יפרחו וישגשגו נדרש לייצר סביבה שהטמפרטורה בה נעה בין 10 לבין 21 מעלות צלסיוס.

ירקות ופרחים אחרים זקוקים לטמפרטורות שנעות בין 21 לבין 27 מעלות. לבסוף, השורשים של הצמחים זקוקים גם לחמצן. זה לא משהו שהוא בעייתי בגידולים מסורתיים, אך בשיטה ההידרופונית זה מאתגר יותר: הגנן ההידרופוני פשוט מחדיר בועות אוויר לתוך המים או לתמיסת החומרים המזינים.

פוסטים קשורים

כתיבת תגובה