|

כל מה שרצית לדעת על מצע פרלייט לגידול צמחים

פרלייט הוא מצע גידול הנמצא בשימוש נרחב ולא בכדי. הוא טומן בחובו שפע של יתרונות, ואלו היתרונות העיקריים:

*לפרלייט כושר ניקוז מצוין

ניקוז הוא אחד התכונות הכי בולטות וחשובות של מצע פרלייט. מטבעו הפרלייט מציע מערכת סינון יעילה של מים. זה מאפשר לעודפי מים להתנקז בקלות מהמצע וכל זאת תוך שמירה על רמת לחות רצויה והשארת חומרי ההזנה זמינים לצמחים. תכונה זו תבוא לידי ביטוי בין אם אתם מגדלים צמחים בגינה, באדמה ובין אם אתם מגדלים צמחים בשיטה ההידרופונית.  

*פרלייט מאפשר סירקולציה מיטבית של אוויר

כדי שצמחים יגדלו ויתפתחו היטב המצע שלהם צריך להיות אוורירי. אוויר ישן צריך לצאת ואוויר חדש צריך להיכנס במעגל אינסופי. האוויר הזה נדרש ביתר שאת לשורשי הצמחים שצריכים "לנשום" אבל הוא גם דרוש למיקרואורגניזמים החיים בקרקע כמו נפטודות, בקטריות ותולעים מועילים. מאחר שפרלייט הוא מינרל בעל מבנה המזכיר זכוכית ועל כן הוא נוקשה יותר מהאדמה, הוא מאט קצת את קצב דחיסות הקרקע ושומר עליה קלת משקל ורכה יותר.

*פרלייט הוא אלטרנטיבה זולה וקלה

לא בכדי פרלייט נחשב למצע פופולרי. הוא זול מאוד בהשוואה לחלופות, הוא קל משקל והוא מתערבב בקלות עם חומרים אחרים או מצעים אחרים.

*פרלייט מתאים למגוון שיטות גידול

מצע זה מתאים גם לגידול בשיטה המסורתית באדמה, הוא מתערבב איתה ומאוורר אותה. הוא מצע שתילה נהדר בגינון ביתי והוא גם מתאים לגידולים הידרופוניים. משתמשים בו גננים מקצועיים, חובבנים, חקלאים ואפילו משתמשים בחומר הפרלייט כאמצעי לבידוד בתעשייה ובענף הבניה.

מצע פרלייט נהדר בגינון ביתי והוא גם מתאים לגידולים הידרופוניים

סוגי פרלייט: גס או בינוני

פרלייט מגיע ב-2 סוגים עיקריים: פרלייט גס או בינוני. לכל אחד מהסוגים יש היתרונות שלו. לפרלייט גס יש נקבוביות אוויר גדולות על כן, יש לו יכולות ניקוז טובות המבטיחות אוויר לנשימת שורשי הצמחים. כמו כן, מאחר שהפרלייט גס יותר, משבי רוח קליקים או פחות קלילים לא יעיפו אותו אל על.

פרלייט בינוני שימושי אף הוא, כאשר הוא אידיאלי לייחורים ולזרעים, זאת מאחר שהוא מעודד התפתחות מהירה של השורשים. כמו כן, פרלייט בינוני מתאים גם לפיזור במדשאות, הוא חודר לאורך זמן לקרקע ומשפר את הניקוז של אדמת המדשאה.

פרלייט בשירות המגדלים ההידרופוניים

לפרלייט יש מקום של כבוד בגינון ובחקלאות המסורתיים, אבל הוא נחשב כוכב בעולם הגידולים ההידרופוניים. גננים הידרופוניים רבים משלבים מצע פרלייט דווקא בשלב הייחורים. זאת מאחר שבעת ההתפתחות שורשי הצמחים הם מחפשים מקורות מים עם ניקוז טוב, ומצע פרלייט מעודד ומגרה את השורשים לצמיחה מהירה של השורשים תוך שהם מחפשים מעין כיסים קטנים של לחות וחומרי הזנה המצויים בתוך מצע הפרלייט.

הניקוז המצוין של הפרלייט מבטיח גם שהשורשים לא ירקבו בסביבה עמוסת מים. אך פרלייט מתאים גם לשלבי ההתפתחות המאוחרים יותר של הצמח ולא רק לשלב הייחורים. מדובר, אחרי הכול, במצע עצמאי שיכול לעזור מאוד לכל גנן הידרופוני.

שימוש בפרלייט

כפי שציינו פרלייט יכול לעשות פלאים במגוון מצבים:

  • לתהליך השתילה, כדאי לערבב אותו עם מצע קוקוס.
  • לייחורים, אפשר להשתמש ב-100% פרלייט.
  • בגינה, בקרקע, כדאי ליישום אותו באביב בשילוב עם קומפוסט, הוא ישאיר את האדמה קלילה, אוורירית ובעל כושר ניקוז טוב.
  • לגידולים במכלים ובקונטיינרים מומלץ לשלב לפחות שליש פרלייט במצע, במיוחד אם מגדלים סחלבים.
  • כדאי, כאמור, לשלב פרלייט במדשאות, הוא מחלחל בקלות אל הקרקע, נטמע בה מנקז היטב את המים ומאוורר את הקרקע.

לסיכום

נכון, פרלייט הוא לא המצע היחידי שקיים, יש עוד מגוון רחב של סוגי מצעים כגון קוקוס, חימר ועוד. לכל אחד יש את היתרונות החסרונות שלו וכל אחד מתאים לגידולים ולמצבים שונים. פרלייט נחשב למצע טוב כאשר מחפשים מצע המאפשר ניקוז טוב, תאחיזת מים טובה, כאשר מחפשים מצע קל-משקל וקל ליישום.

כמו כן, הוא מתאים כאשר מחפשים מצע אוורירי שיכול לשרת אותנו לאורך זמן רב. כדאי ללמוד עוד על פרלייט, על מצעים נוספים ועל שילובים שונים המתאימים לצמחים מסוימים ולנסיבות מיוחדות כדי למקסם את היבולים.

פוסטים קשורים

כתיבת תגובה