צמחים למרפסת – הצמחים המומלצים לגידול במרפסת וטיפים שווים
למרפסת יש תמיד מקום מיוחד בלב, זהו החלל הביתי שמחבר אותנו אל העולם שבחוץ, שנותן לנו הזדמנות לשאוף אוויר צח, לחוש את השמש על הפנים ולהתבונן בנוף העירוני או הכפרי שמסביב. אבל יותר מכל, המרפסת היא ההזדמנות שלנו ליצור פיסת טבע קטנה ופרטית משלנו, ממש מעבר לדלת הכניסה.ואיך עושים זאת? באמצעות צמחייה כמובן.
צמחים הם אולי התוספת הכי קלה, זולה ומשמעותית שאפשר להכניס למרפסת. הם לא רק מקשטים ומרככים את המראה, אלא גם משפרים את איכות האוויר, מספקים בית גידול לציפורים ואפילו תורמים לבריאות הנפשית שלנו. מחקרים מראים שאנשים שמוקפים בצמחייה ירוקה מרגישים רגועים ושמחים יותר, סובלים פחות מלחץ ומתחים ונהנים מיכולת ריכוז משופרת.
צמחים מומלצים למרפסות
אחת השאלות הראשונות שמטרידות את מי שרוצה להקים גינת מרפסת היא: אילו צמחים כדאי לבחור? אילו מהם יסתדרו הכי טוב בתנאים הספציפיים של מיקום המרפסת, של כמות האור שהיא מקבלת ושל גודל העציצים שיש לנו? הרי לא כל צמח יכול להתאים לכל מרפסת.
אז קבלו רשימה של כמה מהצמחים הנפוצים והפופולריים ביותר לגידול במרפסות, על פי קטגוריות:
צמחי תבלין ומאכל
- בזיליקום – צמח הבזיליקום הריחני והאהוב מסתדר מעולה במרפסת שטופת שמש. מעבר לעלים הטעימים שהופכים כל סלט או רוטב לחגיגה, הוא מייצר פרחים מקסימים בגוני לבן וסגול. קל מאוד לגדל אותו מזרעים או מייחורים.
- נענע – עוד "כוכבת" במטבח שמרגישה נהדר במרפסת. הנענע אוהבת שמש מלאה אבל לא יבשה מדי, ומפיצה ניחוח מרענן באוויר. אפשר לגדל אותה בעציץ עמוק או בגינה אנכית.
- רוזמרין – השיח הים תיכוני הסמיך והירוק הזה נראה ומריח מדהים בכל מרפסת. הוא עמיד מאוד לתנאי חום ויובש, ומהווה תוספת מתובלת לכל מנה. הזרעים שלו נובטים בקלות בקיץ.
- עגבניות שרי – כן, אפשר לגדל עגבניות טריות ועסיסיות גם במרפסת העירונית! צמחי העגבניות מטפסים יפה על סנקליט או גדר, ומניבים יבול שופע לאורך עונה ארוכה. רק וודאו שיש להם לפחות 5 שעות שמש ביום.
צמחי נוי פורחים
- סרפד – הצמח ה"אגדי" הזה הוא מלך המרפסות הישראליות. עציץ סרפד במרפסת דרומית יכול להתמלא בגל מרהיב של פרחים אדומים או ורודים כל החורף והאביב. הוא חסכוני במים ועמיד בפני רוחות וקור.
- גרניום – עוד שיח פופולרי שמציע מבחר גדול של צבעים עזים – מלבן דרך ורוד ואדום ועד סגול. הגרניום הוא "ספוג" של צבע ושמחה, ודורש רק השקיה קלה פעמיים בשבוע.
- פטוניה – בקיץ, כשהשמש בשיאה, הפטוניות הן המלכות הבלתי מעורערות של המרפסת. הן פורחות ללא הפסקה בשלל צבעים מרהיבים, ויוצרות מראה שופע ועליז במיוחד. מומלץ לשתול אותן בסלסלות תלויות.
- נורית – אי אפשר בלי "גיבורת" החורף הזו במרפסת. פקעות הנורית פורחות בין נובמבר למרץ בגוונים עדינים של לבן, ורוד וסגול, ומפיצות ריח מתוק באוויר. הן מעדיפות עציצים עמוקים וקרקע מנוקזת היטב.
צמחי ירק ועלים
- בצל ירוק – אחד הדברים הכי קלים ופשוטים לגידול בעציץ. צרור בצלצולים ישן מהמקרר יכול תוך כמה שבועות למלא עציץ שלם בעלים ירוקים, ארוכים וטעימים. תוספת מעולה לכל מנה אסייתית.
- חסה – גם גידול חסה עם עלים רעננים יכולים לגדול במרפסת, ולספק לנו סלט טרי ובריא תוך שבועות ספורים. הם מעדיפים קרקע לחה וסחוחה, ומגיעים במגוון של צורות וצבעים.
- קייל – הירק המזין הזה, עם עליו הכהים והמקורזלים, הוא מלך הסופרפודים. שתילים שלו יכולים לגדול היטב בעציצים גדולים, ולעבור גם את החורף הישראלי בשלום. רק תנו לו שמש מספקת והשקיה סדירה.
- אזוביון – השיח הקטן הזה יוצר מראה מקסים וטרופי על כל מרפסת עם עלים הכסופים והמנוקדים שלו. הוא חסכוני מאוד במים ועמיד בפני מזיקים, מה שהופך אותו לבחירה קלה לגינון במרפסת.
צמחים סוקולנטים וקקטוסים
- אלוורה – הסוקולנט הידוע והאהוב, שמפורסם גם בזכות סגולותיו הרפואיות לעור, הוא צמח מושלם למי שלא רוצה יותר מדי "כאב ראש". האלוורה די מסתדרת בכל מרפסת שמשית, כמעט ולא דורשת השקיה, ומייצרת עלים עבים וירוקים במראה פראי משהו.
- טרנסקנציה – אחת הסוקולנטיות הכי פופולריות לעיצוב הבית, עם נימה אגדית משהו. העלים השמנמנים והמבריקים שלה, לעתים עם גוון ורדרד, גדלים במהירות ויוצרים מפלי ירק מרשימים מעל שפת העציץ. היא לא סובלת עודף מים אבל כן אוהבת הרבה אור.
- אצבעוני (סדום) – הסוקולנט הזה נקרא גם "עץ הכסף" בגלל העלים הכסופים והנוצצים שלו שמזכירים מטבעות. הוא בעל מראה מיוחד ומרשים, ודורש מינימום טיפול – קצת השקיה ואור ישיר מדי פעם.
- קקטוסים- קקטוסים הם הבחירה האולטימטיבית למרפסות חמות ויבשות. דווקא המינים הגבוהים עם הצלעות יכולים ליצור אלמנט עיצובי מעניין ומשתלב בכל סגנון. הם זקוקים רק למעט מים ואדמה מנוקזת היטב.
אלו כמובן רק דוגמאות, ויש עוד מאות מינים וזנים שיכולים להתאים לתנאי מרפסות שונות. ברשימה הזו ניסינו לתת טעימה מכל הקשת – מהצמחים המאכלים והמבושמים, דרך צמחי התבלין, שיחי הנוי והסוקולנטים העמידים. מומלץ בחום לשלב בין הסוגים, וליצור ערוגה או עציצים מגוונים שימשכו את העין ויעירו את החושים בכל פינה.
טיפים לבחירת צמחים מתאימים למרפסת
נכון שנתנו לכם כבר כמה רעיונות, אבל ההחלטה הסופית אילו צמחים לבחור למרפסת חייבת להיות אישית, מותאמת לתנאים הייחודיים של המרחב שלכם. יש כמה פרמטרים חשובים ששווה לקחת בחשבון בבחירה:
1. כיוון ושעות שמש – כמות וזווית השמש שהמרפסת שלכם מקבלת היא אחד הגורמים המכריעים. מרפסת דרומית למשל, שמוצפת באור ישיר כל היום, תתאים יותר לצמחים חובבי שמש כמו גידול בזיליקום, רוזמרין, גרניום או קקטוסים. לעומת זאת למרפסת צפונית מוצלת יתאימו צמחים סובלניים כמו קיסוס, פפרומיה, שרכים ובגוניה.
2. אקלים ועונתיות – קחו בחשבון את מזג האוויר האופייני באזורכם ואת התנודות העונתיות. אם אתם באזור קריר יחסית או סובלים מקרה בחורף, בחרו בצמחים עמידים שיכולים לשרוד ירידות טמפרטורה, כמו אלווירה, ורדים, סייפנים או אדמונית. באזור חם ויבש יותר, שיחי מדבר כמו לנטנה, יפרוח ושיח אברהם יסתדרו מצוין.
3. גודל העציצים – בחרו צמחים שמתאימים בגודלם ובקצב הצימוח שלהם לנפח העציץ או הערוגה. אל תנסו לדחוס שיח גדול לכלי קטן, או לצפות שצמח קטן ימלא מהר עציץ ראוותני. קחו בחשבון גם את העומק של העציץ . צמחים בעלי שורשים ארוכים יותר כמו עגבניות, מנטה או פלפלים יצטרכו כלים עמוקים ונפח אדמה נדיב. צמחים שטוחים כמו סוקולנטים, תבלינים או פרחים עונתיים יסתפקו בעומק צר יותר.
4. אסתטיקה וסגנון – המטרה היא ליצור קומפוזיציה שתשתלב יפה בחלל הכללי של המרפסת ותשקף את הטעם האישי שלכם. אם אתם אוהבים מראה טבעי ופראי, שלבו בין צמחייה גולשת וססגונית כמו סרפדים, פטוניות ואזוביון. אם בא לכם משהו יותר מינימליסטי ונקי, הישארו עם צבעוניות מונוכרומטית של ירוקים וגוונים בהירים, והשתמשו בצמחים גיאומטריים כמו סנסיווריה, דקל או קקטוסים.
5. הרגלי הטיפול שלכם – תהיו כנים עם עצמכם לגבי כמה זמן ומאמץ אתם מוכנים להשקיע בתחזוקת הגינה. אם אתם חובבי גינון מושבעים עם ידי זהב, אתם יכולים אולי להתמודד עם מינים דורשניים יותר כמו ורדים, הורטנזיות או עצי הדר גמדיים. אם אתם מחפשים פתרון קל ונוח עם מינימום השקעה, ההמלצה שלנו תהיה לצמחים חסכוניים וולגריים כמו זני חרציות, דשא ליים או סדומיות למיניהן.
הכי חשוב הוא למצוא את האיזון האופטימלי בין התנאים האובייקטיביים, בין החזון והכוונה האסתטיים שלכם, ובין המוכנות שלכם להתחייב לטיפוח לאורך זמן. אם כל המרכיבים האלה מתכנסים יחד – הצלחתם ליצור לעצמכם מרפסת ירוקה ומזמינה במיוחד.
סוגי צמחים והתאמתם לסביבת המרפסת
עוד נקודה שחשוב לקחת בחשבון היא שיש כמה סוגים או "סגנונות" שונים של צמחים שיכולים להתאים למרפסות בהתאם לאופי וליעוד של המרחב. בואו נכיר את הקטגוריות העיקריות:
צמחי עציץ
אלו למעשה הצמחים הכי וותיקים וקלאסיים לעיצוב מרפסות. מדובר על סוגים שגדלים בתוך כלים נפרדים (חרס, פלסטיק, בטון) ונשארים די קומפקטיים וניידים. יתרונם הוא שניתן לפזר אותם בצורה מודולרית במרחב, להעביר אותם בקלות ממקום למקום ולווסת את תנאי הגידול של כל אחד בנפרד. החסרונות הם שהם דורשים יותר עבודת השקיה ותחזוקה פרטנית, מוגבלים בגודל, ותופסים די הרבה שטח רצפה. לקטגוריה הזו שייכים רוב צמחי הנוי הפופולריים כמו סרפדים, גרניום, פטוניות ועציצי תבלין שונים.
צמחי גינה
כאן אנחנו עוברים מהמיקרו למאקרו. במקום עציצים נפרדים, כאן מדובר על שתילה ישירה באדמת המרפסת או בערוגות מוגבהות גדולות. הרעיון הוא ליצור מעין גינה בשטחי הריצוף או הדק של המרפסת, עם צמחים גדולים יותר שיכולים לכסות מרחבים נרחבים. זה מאפשר יותר חופש ויצירתיות עיצובית, ויוצר תחושה של טבע אותנטי. העבודה כאן היא פחות אינטנסיבית כי יש פחות "יחידות", אבל ההשקיה והדישון לרוב צריכים להיות מבוקרים ומרכזיים יותר. פרחי עונה, צמחי כיסוי ומטפסים שונים הם מועמדים מצוינים לגינות כאלו, יחד עם עצי נוי ננסיים ושיחים.
צמחיה אנכית
אלו למעשה צמחים שמטפסים או גולשים על קירות וסורגים אנכיים. הם מושלמים למרפסות קטנות כי הם מנצלים את השטח האווירי ולא הרצפתי. יש גם מערכות מיוחדות כמו מתקני גידול הידרופוניים (ללא אדמה) שניתן לתלות על הקירות החיצוניים. זה יכול ליצור מראה מרהיב של "קירות חיים" מכוסים בצמחייה, ולמקסם את אפקט ה"ירוק". מטפסים מוכרים כמו קיסוס, יסמין, פסיפלורה וירקות שונים הם חלק מהרפרטואר של הגינון האנכי. החסרונות של הסגנון הזה הם שהוא דורש תמיכה והדרכה מסודרת של הצמחים, וגישה קצת פחות נוחה לטיפול בהם.
צמחי תבלין וירקות
אם בא לכם משהו גם יפה וגם מועיל, צמחי מאכל הם בחירה מעולה למרפסות, במיוחד במטבחים. מעבר למראה האסתטי וחוויית הגידול, הם גם מספקים רכיבים טריים וזמינים לבישול. הקטגוריה הזו כוללת את כל סוגי צמחי התבלין הפופולריים כמו בזיליקום, לגדל נענע, רוזמרין, טימין ועוד, וכן ירקות קלים לגידול כמו גידול עגבניות שרי, בצל ירוק, פלפלים, חסות ועשבי תיבול עונתיים. ניתן לגדל אותם בערוגה מובנית בצורת ספירלה או מדרגות, או בעציצים נפרדים כשלכל אחד דרישות קצת שונות. הבונוס – אתם יודעים תמיד מה אתם אוכלים, והטריות מובטחת.
צמחים אקזוטיים
אם רוצים להפוך את המרפסת לאי טרופי של ממש, זה הז'אנר בשבילכם. צמחים כמו דקלים, בננות, אלוקסיה, מוזה ושאר "מלכי הג'ונגל" יכולים ליצור אווירה מיוחדת ודרמטית בחלל חיצוני. הם בעלי מרקמים וגוונים מעניינים, לא אחידים, ולרוב די בכמה מהם כדי למלא את המרחב במראה פראי ויוצא דופן. מצד שני, הם דורשים קצת יותר מחויבות וידע כי הם לרוב רגישים יותר לתנאים (בעיקר בחורף) ורגישים לטפילים ומזיקים. חלקם גם עלולים לתפוס נפח משמעותי, אז שימו לב למידות.
אז אתם רואים שיש בעצם אינסוף אפשרויות וקומבינציות של צמחים שיכולים "להתאים" למרפסת. הבחירה צריכה לקחת בחשבון את האילוצים האובייקטיביים של המרחב מצד אחד, אבל גם את ההעדפות הסובייקטיביות שלכם ואת האפקט שאתם מנסים ליצור מהצד השני. אל תפחדו לנסות כמה סגנונות, ולמצוא את שביל הזהב שמרגיש הכי טבעי ונוח לכם. בסוף, זו המרפסת הפרטית שלכם, והיא צריכה לשמח ולהשראות לכם יותר מאשר לכל אחד אחר.
טיפים ועצות לטיפוח הצמחים במרפסת
עד כאן, דיברנו המון על סוגי הצמחים ועל אופן הבחירה וההתאמה שלהם. ועכשיו, נניח שבחרתם, שתלתם וסידרתם. איך שומרים על מוצרים הדשא החדשים שלכם לאורך זמן? הנה כמה טיפים הישרדותיים:
1. השקיה מבוקרת – פקטור ההשקיה הוא אולי הקריטי ביותר להצלחת הצמחייה. כל סוג צמח והדרישות הספציפיות שלו למים (תדירות, עומק, טכניקה) – למדו אותן והתאימו בהתאם את משטר ההשקיה. השתמשו באדמה המתאימה ובכלים עם ניקוז טוב למניעת עודפי מים. הקפידו על השקיה בבוקר או לפנות ערב, לא בחום היום ובהתאם לעונה. אפשר גם להתקין מערכות טפטוף וקוצבי זמן שידאגו לעבודה בשבילכם.
2. תזונה נכונה – כדי לשמור על הצבע והלהט, צמחים צריכים גם תוספי מזון ודשנים בקצב קבוע אך מבוקר. השתמשו בדישון נוזלי או בכדורים/גרגירים איכותיים (עדיפות לאורגניים) בהתאם לעונה ולסוג הצמח. הימנעו מדישון ביתר ובמיוחד בקיץ בשיא החום. מומלץ גם מדי פעם לערבב קצת קומפוסט או זבל אורגני באדמה.
3. שמירה על סביבה מווסתת – חלק מהיתרון של המרפסת הוא דווקא היכולת לשלוט ולווסת את התנאים הסביבתיים של הצמח. וודאו שהוא חשוף לכמות האור הנכונה בהתאם לצרכיו. הרחיקו אותו ממקורות חום ישירים (או קרינת קור בחורף). בעציצים ובקירות הירוקים, הקפידו לספק אוורור ומרחק מינימלי בין צמח לצמח.
4. טיפול במזיקים ומחלות – גינה מרפסת, גם אם מוקפדת היטב, לא חסינה לגמרי מפני מזיקי צמחים וגורמי מחלה. למדו לזהות את התסמינים הנפוצים כמו עלים מצהיבים, נבילה, חורים בעלים או סימני כימשון, וטפלו בהם במהירות. נסו קודם שיטות אורגניות כמו תמיסות סבון או שמנים אתריים, ורק במקרה הצורך עברו לתכשירים כימיים ובזהירות רבה. הקפידו גם לנקות ולגזום עלים וענפים פגועים כדי למנוע התפשטות.
5. חידוש עונתי – צמחים עונתיים הם תוספת מקסימה לגינה, אבל טבעם להתחלף. נסו להתאים את מחזור הצמחים לעונות השנה הישראליות, כשבחורף למשל מכניסים רקפות, נוריות, ציקלמנים ופרימולות, ואילו בקיץ עוברים לנר הלילה, נץ חלב או לוע הארי. גם צמחים רב-שנתיים עוברים לעתים תקופה של תרדמה ונראים די מצומקים – אל תילחצו, זה לגמרי טבעי.
6. יצירת אווירה – המרפסת היא לא רק שטח לגידול צמחים, היא גם חלל מחיה ופנאי לכם ולבני הבית. חשבו איך תרצו להשתמש במרחב מלבד הגינון עצמו – למנוחה, לאירוח, לאכילה? שלבו אלמנטים נוספים כמו ריהוט גן, תאורה רכה, פסלונים או מובייל שישתלבו עם הצמחייה ויעצימו את האווירה הכללית שאתם רוצים ליצור. זכרו שהחוויה של המרפסת הירוקה היא הרבה מעבר לסך הצמחים עצמם.
עם כל אלו, אנחנו לא רוצים להפחיד אתכם או ליצור תחושה שמדובר בעבודת פרך. ברוב המקרים, מרפסת מטופחת לא דורשת יותר מכמה דקות ביום של מחשבה והשקעה – וזה משתלם ביופי, בריח, בתחושה ובסיפוק העצום. אתם עוד תופתעו כמה מדיטטיבי ומרגיע יכול להיות לטפל בצמחים מדי בוקר לצד הקפה. זו ההזדמנות שלכם להתחבר לטבע, לאדמה וליצירה, ממש מבלי לצאת מהבית.