קומפוסט ביתי – איך להכין בקלות בבית ומתי זה עדיף
קומפוסט ביתי הוא דרך פשוטה ויעילה למחזר פסולת אורגנית וליצור אדמה עשירה בחומרים מזינים לגינה שלכם. קומפוסט הוא התוצר הסופי של פירוק חומרים אורגניים כגון שאריות מטבח, פסולת חצר ועלים. על ידי יצירה של קומפוסט ביתי תוכלו להפחית את הפסולת, לשפר את איכות הקרקע של הגינה שלכם, ולתרום לסביבה ירוקה יותר.
מה זה קומפוסט?
קומפוסט הוא חומר אורגני יקר ערך העשיר בחומרים מזינים ונוצר באמצעות פירוק של פסולת אורגנית. קומפוסט מורכב מתערובת של חומר אורגני מפורק, כגון שאריות מטבח, פסולת מהחצר ועלים. קומפוסטציה הוא תהליך טבעי שמפרק את החומרים האורגניים הללו לחומר כהה ומתפורר הדומה לאדמה.
הקומפוסט מועיל לא רק לסביבה אלא גם לגינה שלכם. הוא מסייע בהפחתת הפסולת ומיחזור חומרים אורגניים והופך אותו לתוספת לקרקע עשירה בחומרים מזינים שיכולים לשפר את צמיחת הצמחים שלכם. קומפוסט מספק חומרים מזינים חשובים לצמחים, משפר את מבנה הקרקע, משפר את אגירת המים ומקדם פעילות מיקרוביאלית מועילה.
המרכיבים העיקריים של קומפוסט כוללים:
חומרים חומים: אלה כוללים עלים יבשים, קש, ענפים ושבבי עץ. חומרים חומים מספקים פחמן, המשמש כמקור אנרגיה למיקרואורגניזמים המפרקים את החומר האורגני.
חומרים ירוקים: אלה כוללים גזירי דשא, שאריות מטבח וצמחים טריים. חומרים ירוקים מספקים חנקן, שהוא חיוני לצמיחה ורבייה של מיקרואורגניזמים.
אוויר: חמצן נחוץ לתהליך הפירוק. הפיכה של ערימת הקומפוסט או שימוש בפח קומפוסט עם אוורור מתאים מקל על תהליך הפירוק האירובי.
מים: לחות נדרשת כדי לשמור על ערימת הקומפוסט ברמת הלחות הנכונה, שאמורה להיות דומה לספוג לח. אם הערימה הופכת ליבשה מדי, הפירוק מאט, ואם היא הופכת לרטובה מדי, זה יכול להוביל לתנאים אנאירוביים.
האם אפשר להכין קומפוסט ביתי?
כן, בהחלט אפשר להכין קומפוסט ביתי. קומפוסט הוא דרך פשוטה ויעילה למחזר פסולת אורגנית וליצור אדמה עשירה בחומרים מזינים לגינה שלכם. זה לא רק מפחית פסולת שהולכת להטמנה, אלא גם עוזר לשפר את איכות הקרקע ומקדם סביבה בריאה יותר.
כשמדובר בהכנת קומפוסט ביתי, יש כמה דברים שאתם צריכים לזכור:
1. מה יכול להיות קומפוסט: רוב החומרים האורגניים יכולים להיות קומפוסט, כולל שאריות של פירות וירקות, קפה טחון, עלי תה, פסולת חצר כמו גזירי דשא ועלים, ואפילו מוצרי נייר כמו עיתונים וקרטון. חומרים אלה מתפרקים עם הזמן והופכים לקומפוסט עשיר בחומרים מזינים.
2. מה לא יכול להיות קומפוסט: בעוד שרוב החומרים האורגניים יכולים להיות קומפוסט, יש להימנע מפריטים מסוימים. אלה כוללים בשר, מוצרי חלב, מזונות שומניים ופסולת לחיות מחמד. חומרים אלה יכולים למשוך מזיקים או ליצור ריחות בערימת הקומפוסט. עדיף לדבוק בפסולת צמחית לקומפוסט ביתי מוצלח.
3. ערימה או פח: יש לכם אפשרות ליצור ערימת קומפוסט או להשתמש בפח קומפוסט. ערימת קומפוסט היא שיטה באוויר הפתוח שבה אתה מניח חומרים אורגניים והופך אותם מעת לעת. פח קומפוסט הוא מערכת כלולה המספקת שליטה טובה יותר על תהליך הקומפוסטציה. בחרו את השיטה המתאימה לחלל ולצרכים שלכם.
4. איזון המרכיבים: כדי ליצור קומפוסט איכותי, אתם צריכים איזון של חומרים "ירוקים" ו"חומים". החומרים הירוקים כוללים שאריות פירות וירקות טריים, גזירי דשא וטחנת קפה. חומרים חומים כוללים עלים יבשים, שבבי עץ ועיתון גרוס. יש לשאוף ליחס של כ-3 חלקים חומים על חלק 1 ירוק לקבלת קומפוסט אופטימלי.
5. לחות ואוורור: קומפוסט דורש את כמות הנכונה של לחות וזרימת אוויר. שמרו על ערימת הקומפוסט שלכם לחה, אך לא רטובה מדי, על ידי השקיה קבועה. הפיכת הערימה או ערבוב התכולה בפח קומפוסט מסייעים לספק חמצן לתהליך הפירוק.
6. זמן וסבלנות: קומפוסט ביתי לוקח זמן, בדרך כלל מספר חודשים עד שנה, תלוי בשיטת הקומפוסט ובתנאים. היו סבלניים ואפשרו לטבע לעשות את עבודתו. בסופו של דבר, יהיה לכם קומפוסט עשיר בחומרים מזינים כדי לשפר את הבריאות והפוריות של הקרקע שלכם.
אחד היתרונות של קומפוסט ביתי על פני חלופות קנויות בחנות הוא שהוא חינמי ועשוי מחומרים הזמינים בבית ובגינה שלכם. בנוסף, קומפוסט ביתי הוא לרוב איכותי יותר, מכיוון שיש לכם שליטה על המרכיבים ואתם יודעים בדיוק מה אתם מכניסים לתוכו.
איך להכין קומפוסט תוצרת בית
הכנת קומפוסט ביתי היא תהליך פשוט ומתגמל שניתן לעשות בכמה צעדים בסיסיים. על ידי ביצוע הנחיות אלה, תוכלו ליצור קומפוסט עשיר בחומרים מזינים כדי לשפר את בריאות הגינה שלכם ולהפחית את הפסולת. הנה מדריך שלב אחר שלב כיצד להכין קומפוסט ביתי:
1. בחרו את שיטת קומפוסט
הצעד הראשון בהכנת קומפוסט ביתי הוא להחליט על שיטת הקומפוסט שמתאימה לצרכים ולמשאבים שלכם. ישנן אפשרויות שונות זמינות, אך שתי השיטות הנפוצות ביותר הן קומפוסט פח וורמיקומפוסט.
קומפוסט פחים: קומפוסט פח כרוך בשימוש בפח קומפוסט או מיכל כדי להחזיק את חומרי הקומפוסט. שיטה זו מתאימה למי שיש שטח מוגבל או רוצה תהליך קומפוסט מכיל יותר. בחרו בפח קומפוסט מאוורר היטב, בעל מכסה להרחקת מזיקים וגדול מספיק כדי לענות על צרכי הקומפוסט שלכם.
ורמיקומפוסט: ורמיקומפוסט, הידוע גם בשם קומפוסט תולעים, משתמש בתולעי אדמה כדי לפרק חומר אורגני. שיטה זו אידיאלית עבור אלה עם שרוצים תהליך קומפוסט מהיר יותר. תזדקקו לפח תולעים או מערכת ורמיקומפוסט, הכוללת מצע, תולעים וכיסוי לשמירה על לחות וטמפרטורה.
2. איסוף חומרי הקומפוסט
לאחר שבחרתם את שיטת הקומפוסט, הגיע הזמן לאסוף את החומרים הדרושים לקומפוסט. כאמור, ערימת קומפוסט מוצלחת דורשת איזון בין חומרים "ירוקים" ו"חומים":
חומרים ירוקים: חומרים ירוקים עשירים בחנקן וכוללים פריטים כגון שאריות פירות וירקות, טחנת קפה, עלי תה, גזירי דשא וקישוטי צמחים. חומרים אלה מספקים את החומרים המזינים הדרושים לתהליך הקומפוסטציה.
חומרים חומים: חומרים חומים עשירים בפחמן וכוללים פריטים כגון עלים יבשים, קש, עיתון גרוס, קרטון ושבבי עץ. חומרים אלה מספקים מבנה לערימת הקומפוסט ומסייעים באוורור.
חשוב לציין שלא כל החומרים מתאימים לקומפוסט. הימנעו מהוספת בשר, מוצרי חלב, מזונות שומניים, פסולת לחיות מחמד או צמחים חולים לערימת הקומפוסט שלכם, מכיוון שהם יכולים למשוך מזיקים או להכניס פתוגנים מזיקים.
3. בנו את ערימת הקומפוסט שלכם
לאחר שאספתם את החומרים הדרושים, הגיע הזמן להתחיל לבנות את ערימת הקומפוסט שלכם. בצע את השלבים הבאים:
- בחרו מיקום לערימת הקומפוסט או לפח הקומפוסט שלכם. באופן אידיאלי, זה צריך להיות ממוקם באזור מוצל עם ניקוז טוב.
- התחילו בשכבות של החומרים החומים בתחתית הערימה. זה עוזר לזרימת האוויר ומונע מהערימה להיות קומפקטית מדי.
- מוסיפים שכבה של חומרים ירוקים מעל השכבה החומה, שמרו על יחס של חומרים חומים על ירוקים של 3:1 כך שאם תוסיפו 3 ק"ג של חומרים חומים, הוסיפו במקביל 1 ק"ג של חומרים ירוקים.
- המשיכו לסירוגין בשכבות של חומרים חומים וירוקים, והקפידו להרטיב כל שכבה תוך כדי. הערימה צריכה להיות לחה, כמו ספוג לח, אך לא מלאה במים.
- מדי פעם, הופכים או מערבבים את ערימת הקומפוסט כדי להבטיח אוורור ופירוק מותאם. זה יכול להיעשות באמצעות קלשונים או אתי חפירה.
- עקבו אחר רמות הלחות של ערימת הקומפוסט והוסיפו מים במידת הצורך. הערימה צריכה להישמר לחה, אך לא רוויה מדי.
4. תחזוקה
תחזוקה נכונה היא חלק קריטי ביצירת קומפוסט מוצלח. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לתחזק את ערימת הקומפוסט שלכם:
- יש לעקוב באופן קבוע אחר רמות הלחות ולהתאים לפי הצורך. ערימת הקומפוסט צריכה להיות עם מספיק לחות כדי לתמוך בפירוק, אבל לא עד כדי כך שהיא הופכת רטובה.
- הופכים או מערבבים את ערימת הקומפוסט כל כמה שבועות כדי להבטיח פירוק אחיד ולמנוע היווצרות של תנאים אנאירוביים.
- הימנעו מהוספת כמויות גדולות של חומר אחד בבת אחת, מכיוון שהדבר עלול ליצור חוסר איזון בערימת הקומפוסט. במקום זאת, הוסיפו חומרים בשכבות דקות וערבבו אותם היטב.
- אם אתם מבחינים בריחות לא נעימים או מזיקים בערימת הקומפוסט שלכם, זה עשוי להיות סימן לאיזון לא תקין או אוורור לקוי. התאימו את החומרים או ערבבו את הערימה בתדירות גבוהה יותר כדי לטפל בבעיה.
5. השתמשו בקומפוסט הביתי שלכם
לאחר מספר שבועות עד מספר חודשים, בהתאם לשיטת הקומפוסט ולתנאי הסביבה, הקומפוסט הביתי שלכם יהיה מוכן לשימוש. הקומפוסט צריך להיות כהה, מתפורר ובעל ריח אדמתי. תוכלו להשתמש בו בדרכים שונות:
- ערבבו את הקומפוסט באדמת הגינה שלכם כדי לשפר את המבנה והפוריות שלה.
- השתמשו בקומפוסט כחיפוי לדיכוי עשבים שוטים ולשמירה על לחות בערוגות הגינה שלכם.
- מוסיפים את הקומפוסט לעציצים או לגינות מיכל כדי להעשיר את הקרקע.
- הלבישו את הדשא שלכם בשכבה דקה של קומפוסט כדי לקדם צמיחת דשא בריאה.
- זכרו להמשיך לאסוף חומרים הניתנים לקומפוסט ולהוסיף אותם לערימת הקומפוסט שלכם כדי לשמור על אספקה קבועה של קומפוסט עשיר בחומרים מזינים לגינה שלכם.