רפורמת המדיקליזציה של משרד הבריאות תצא לדרך, ככל הנראה, כבר בסוף מרץ בשנה הבאה והיא תהיה מדורגת, כך קבעה ועדת היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי) במשרד הבריאות. בישראל של סוף שנת 2018 יש למעלה מ-27,000 מטופלים הנושאים רישיון קנאביס רפואי והמספר ממשיך לעלות מדי שנה. כיצד, אם כן, רפורמת הקנאביס של משרד הבריאות תבוא לידי ביטוי? ואיך זה ישפיע על המטופלים?
מעבר מדורג ממרכזי חלוקת קנאביס רפואי לבתי מרקחת
כיום מטופלים רוכשים קנאביס רפואי בסבסוד ממשלתי באחד מתוך 8 ממרכזי החלוקה הפזורים בארץ: בבטר, בתיקון עולם, בשיח, ב-IMC, בפארמוקן, טבע אדיר, שאיפה לחיים ובקנדוק. כל מרכז מציע זנים שונים של הצמח וממוקם באזור שונה בארץ. המטופלים יכולים להגיע פיזית למרכזי החלוקה או להוסיף דמי משלוח ולקבל משלוח קנאביס רפואי ישירות אל ביתם.
למעשה, במסגרת הניסיון לבחון את הרפורמה שתתרגש עלינו בתחילת 2019, כבר החלו לחלק קנאביס רפואי גם בכ-20 בתי מרקחת. הפיילוט הזה כנראה מצליח מאחר והרפורמה אושרה.
קנאביס ושמן קנאביס. מקור התמונה "תיקון עולם"
100 בתי מרקחת יורשו לחלק קנאביס
מרגע שהרפורמה תצא לדרך ב-31 במרץ 2019 יצטרכו המטופלים לרכוש את הקנאביס הרפואי באחד מתוך 100 בתי מרקחת מורשים בישראל, וזאת על פי משרד הבריאות, על מנת להשלים את תהליך המדיקליזציה של הצמח. לטענתם, חלוקת הקנאביס בבתי המרקחת היא צעד חשוב נוסף בתהליך המדיקליזציה ובתפיסת הצמח כתרופה לכל דבר.
מה יש להציג לרוקח?
כדי לקבל את הקנאביס הרפואי מטופלים יצטרכו להציג מרשם. מרשם זה ייבדק במערכת המחשוב של בית המרקחת במטרה למנוע שימוש כפול במרשמים וכן כדי למנוע זיופים. כמו כן, ידרשו המטופלים להציג לרוקחים תעודת זהות, רישיון קנאביס רפואי בר-תוקף וכרטיס קופת חולים מגנטי.
משרד הבריאות מבטיח מעבר הדרגתי
במשרד הבריאות מבטיחים שהמעבר יהיה מדורג ולא יקרה בבת אחת, לנוחותם של המטופלים. החלוקה במרכזים תמשיך ואט אט יעברו למכור את הקנאביס הרפואי בבתי המרקחת באופן בלעדי. בסוף התהליך מרכזי החלוקה יסגרו, כמובן. לצורך יישום הרפורמה מכשיר משרד הבריאות כבר בימים אלו רוקחים רבים.
חוות גידול קנאביס
רפורמה גם בהליך קבלת רישיון קנאביס רפואי
הרפורמה תכלול גם שינויים דרמטיים בהליך קבלת הרישיון לקנאביס רפואי, תהליך שנכון להיום הוא מתיש ומורכב. על פי משרד הבריאות שינוי זה נועד להקל על המבקשים לקבל רישיון.
עוד 150 רופאים יוסמכו לרשום קנאביס רפואי למטופלים
במסגרת הרפורמה משרד הבריאות מבטיח להסמיך כ-250 רופאים שיוכלו לרשום למטופלים קנאביס רפואי. היום יש רק 100 רופאים שיכולים לעשות כן וזה מערים קשיים על מטופלים רבים. תוספת של עוד 150 רופאים יכולה בהחלט להוביל לשינוי חיובי.
מטופלים יוכלו לבחור באם לפנות לאחד מתוך 250 הרופאים שיוסמכו לרשום קנאביס רפואי כדי לקבל רישיון. אך בנוסף יוכלו לגשת מטופלים גם לרופא ממליץ, שלא קיבל היתר לרשום קנאביס רפואי. ההמלצה שלו תופנה לאישור רופאי ביחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות – שם יחליטו באם לאשר את המלצת הרופא או לאו, וכל זאת יתבצע דרך רשת האינטרנט.
יהיו גם שינויים בשרשרת אספקת הקנאביס
משרד הבריאות גם עומד לפתוח את שוק אספקת הקנאביס לתחרות מתוך מחשבה שתחרות תוזיל את עלויות הקנאביס למטופלים. לא עוד שמונה חברות גידול וייצור קנאביס בלבד. עם כניסת הרפורמה לתוקפה כל חברה שתעמוד בפרמטרים מסוימים תקבל אישור ממשרד הבריאות ותוכל למכור קנאביס לבתי המרקחת המורשים.
מפעלי ייצור ידרשו לעמוד בתקני GMP וחוות גידול קנאביס יצטרכו לעמוד בסטנדרט GAP. גם מרכזי קבלה, מיון, שיווק ובתי המרחקת יצטרכו לעמוד בסטנדרטים החדשים של משרד הבריאות. האם זה אכן יגרום לירידת מחירים? ימים יגידו…בשלב זה רק 5 חברות עומדות בתקנים החדשים.
קנאביס
סטנדטיזציה של קנאביס רפואי
בכוונת משרד הבריאות לעשות גם סדר בענף הקנאביס הרפואי וליישם סטנדרטים קבועים וכוללים בענף כולו. עם כניסת הרפורמה יוגדרו מוצרי הקנאביס השונים בצורה אחידה בהתאם לשיעור החומרים הפעילים המרכיבים את הקנאביס, הם יסווגו על פי שיעור ה-THC ועל פי שיעור ה-CBD. גם זה, לטענת משרד הבריאות, לשם מיסוד הקנאביס הרפואי כתרופה ככל התרופות. עד כה סווג הקנאביס הרפואי על פי שם המותג, עם הרפורמה הוא יסווג על פי רכיביו, כאמור.
כמה מילים לסיום
לכאורה אנחנו רואים כאן רפורמה יסודית בענף הקנאביס הרפואי. הרעיון שעומד בבסיס הרפורמה הוא להפוך את הקנאביס הרפואי לתרופה הכפופה לבקרה, להתוויות ולסטנדרטים מחמירים, להקל על מטופלי קנאביס, להוזיל את מחירי הקנאביס הרפואי ולעשות סדר בענף.
אז ניקח שאיפה עמוקה ונקווה לטוב.